День пам'яті Героїв Крут

2016-01-29

29 січня Україна відзначає сумну дату, яка назавжди увійшла в українську історію як день пам’яті Героїв Крут. Офіційно цю дату почали відзначати після того, як 29 січня 2007 року Президент України Віктор Ющенко підписав Указ „Про вшанування пам’яті Героїв Крут”.

/Files/images/крути.jpg

Хто були ці люди? Чому вони загинули? І хто винен у їхній смерті? Ці питання має ставити кожен сучасний український політик, щоб не допустити помилок. Адже, як вчить історія, без належних висновків помилки мають здатність повторюватись.

Отже, в кінці грудня 1917 року уряд більшовицької Росії розпочав війну проти Української Народної Республіки. У січні 1918 року до Києва почали наближатися три більшовицькі військові угрупування під командуванням колишнього полковника царської армії М.Муравйова. Щоб відбити навалу ворожих військ і захистити Україну від інтервенції, 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути під Бахмачем на Чернігівщині студенти-добровольці Українського народного університету, Київського університету імені Святого Володимира, учні старших класів Кирило-Мефодіївської гімназії та невеликий загін Вільного Козацтва дали бій наступаючій більшовицькій армії. 300 студентів та школярів стали зі зброєю проти 6 тисячного війська, що складалося з петроградських та московських червоногвардійців і матросів Балтійського флоту.

Протягом п’яти годин патріоти-добровольці стримували натиск професійної більшовицької армії, але сили були нерівні. Бій під Крутами закінчився українською поразкою. В тому бою загинуло 250 українських студентів та гімназистів, 10 старшин, 32 юнаки потрапили в полон і були закатовані російськими солдатами. Решту поранених відвезли до Харкова.

Після звільнення України від більшовицької армії 19 березня 1918 року в Києві, на Аскольдовій могилі, відбулися похорони полеглих у бою під Крутами. Тоді стало відомо, що, увірвавшись до Києва, більшовицьке військо влаштували тотальний терор, розстрілявши на вулицях Києва більше 5 тисяч мирного населення тільки за те, що люди розмовляли українською мовою.

Бій під Крутами увійшов в українську історію як зразок жертовності й героїзму за нашу Батьківщину.

Кiлькiсть переглядiв: 126

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.